• Αρχιερείς
  • Διατελέσαντες Κληρικοί
  • Αγιογράφος
  • Ευεργέτες-Δωρητές
Αρχιερείς που υπηρέτησαν στον Ιερό Ναό
Κληρικοί που υπηρέτησαν στον Ιερό Ναό
Ο ζωγράφος-αγιογράφος Κωνσταντίνος Αρτέμης (1878-1972) Περισσότερα
Κυριότεροι ευεργέτες-δωρητές του Ι. Ναού Περισσότερα

Με επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, η Επιστημονική Ημερίδα για τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Αρτέμη, που διοργάνωσε ο Ιερός μας Ναός.

Την έναρξη των εργασιών, κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Επιφάνιος (Αρτέμης) απόγονος του μεγάλου καλλιτέχνη. Παραβρέθηκαν επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας, ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, καθηγητές της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, και πλήθος κόσμου.

Να σημειωθεί πως στην Ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων των εν Αθήναις Αμοργίνων, λόγω της καταγωγής του ζωγράφου από την Αμοργό. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ των ομιλητών, παρουσίασε την δική του εισήγηση και ο πρωτοπρ. π. Θωμάς Συνοδικός, παρουσιάζοντας άγνωστα έργα του Αρτέμη, από την Αμοργό και τη Σύρο.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του Κ. Αρτέμη, ως του κυριότερου εκπροσώπου της ναζαρινής σχολής στην Ελλάδα.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητρ. Θήρας Αμοργού & Νήσων κ. Επιφάνιος χοροστάτησε στον Ι. Ναό του Αγ. Βασιλείου, τελώντας το μνημόσυνο του μεγάλου καλλιτέχνη, όπου και πάλι παραβρέθηκε πλήθος Αμοργίνων για να τιμήσουν τον συντοπίτη τους.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ.