• Αρχιερείς
  • Διατελέσαντες Κληρικοί
  • Αγιογράφος
  • Ευεργέτες-Δωρητές
Αρχιερείς που υπηρέτησαν στον Ιερό Ναό
Κληρικοί που υπηρέτησαν στον Ιερό Ναό
Ο ζωγράφος-αγιογράφος Κωνσταντίνος Αρτέμης (1878-1972) Περισσότερα
Κυριότεροι ευεργέτες-δωρητές του Ι. Ναού Περισσότερα

Ιστορικό Ι. Ναού

panagia

Σύντομο ιστορικό του Ναού

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Βασιλείου θεμελιώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1932 και περατώθηκε τον Απρίλιο του 1933. Τα εγκαίνια τελέστηκαν τον Ιούλιο του 1935 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.

Η ταχεία ανέγερση του Ι. Ναού, οφείλεται στην αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώτη Πετρόπουλου, ο οποίος στην διαθήκη που άφησε, όριζε, να ανεγερθεί ναός στο όνομα του Αγ. Βασιλείου στην Αθήνα. Εκτελεστής της διαθήκης ορίστηκε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Με εντολή του Αρχιεπισκόπου πουλήθηκε το ιδιόκτητο οικόπεδο της ενορίας των Ταξιαρχών στην οδό Μπουμπουλίνας και με τα χρήματα αυτά καθώς και με αυτά του κληροδοτήματος αγοράστηκε το οικόπεδο στην συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας & Μετσόβου το οποίο μέχρι τότε, αποτελούσε ιδιοκτησία της Τράπεζας των Αθηνών.

Σε αυτό το οικόπεδο, το οποίο διέσχιζε μικρός χείμαρρος, συγκεντρώνοντας αρκετό νερό κατά την περίοδο του χειμώνα, μετά τις αναγκαίες τεχνικές προσχώσεις, ανεγέρθηκε ο ιερός Ναός βάσει αρχιτεκτονικών σχεδίων του διακεκριμένου καθηγητή και Ακαδημαϊκού κ. Αναστασίου Ορλάνδου.

Με την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Ναού, με τα χρήματα του αείμνηστου Παναγιώτη Πετρόπουλου, πολλοί ευσεβής χριστιανοί, κατέθεταν τον οβολό τους για την ενίσχυση του έργου της ενορίας.

Σε τιμητική πλακέτα, που βρίσκεται εντός του Ναού, καταχωρούνται τα ονόματα των δωρητών και ευεργετών που συνέβαλλαν στο έργο.

Στις προσπάθειες για την ανέγερση και αποπεράτωση του Ι. Ναού, ειδικά κατά τα πρώτα έτη, συντέλεσε ο ιερές Ιωάννης Γιαννούλης, που υπρέτησε στον Ι. Ναό κατά τα έτη 1933-1935. Επίσης πολλοί υπήρξαν οι κόποι υπέρ του ναού και της ενορίας του ιεράς Θωμά Παπαγιαννοπούλου, που υπηρέτησε κατά τα έτη 1936-1946. Στην ενορία του Αγ. Βασιλείου διακόνησαν επίσης οι ιερείς Αρχιμ. Αγαθάγγελος Χρηστάκης 1933-1949, Ευστάθιος Λαμπρινόπουλος 1933-1936 και Νικόλαος Ρούτσης 1957-1958.

Κατά τα έτη 1936-1943 υπηρέτησε στον Ι. Ναό, ως προϊστάμενος ο Αρχιμ. Δωρόθεος Νάσκαρης, ο οποίος αργότερα εξελέγει Μητροπολίτης Παραμυθίας 1943-1952 και στην συνέχεια Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, ο οποίος απεδήμησε προς Κύριο το 1959.

Από το έτος 1947 διετέλεσε προϊστάμενος του Ι. Ναού ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Παπαχρήστου, που στην συνέχεια εξελέγει Μητροπολίτης Φθιώτιδος στις 7 Μαΐου 1960.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Δαμασκηνός, παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων του στην Ιερά Σύνοδο, επεδόθηκε με περισσό ζήλο στην αποπεράτωση του έργου της αγιογραφήσεως του Ναού, στην διοργάνωση του κηρύγματος και του φιλόπτωχου ταμείου, ειδικότερα όμως στην αξιοποίηση του υπόγειου χώρου, κάτω από τον κύριο Ναό, ώστε να αποτελέσει παρεκκλήσιο και αίθουσα για πολλές λατρευτικές, κατηχητικές και διοικητικές ανάγκες του Ναού.  Το παρεκκλήσιο τιμώμενο στους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη, εγκαινιάσθηκε το 1965 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό, όσο διάστημα ήταν προϊστάμενος στον Ι. Ναό ο Αρχιμ. Παντελεήμων Χρυσοφάκης.

Ο Αρχιμ. Παντελεήμων Χρυσοφάκης υπηρέτησε στην ενορία, ως προϊστάμενος, από το 1961 έως το 1965, ενώ παράλληλα υπηρετούσε ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόσου και σε άλλες εκκλησιαστικές θέσεις. Εξελέγει Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας και χειροτονήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1965.

Ο Αρχιμ. Παντελεήμων Χρυσοφάκης συνέχισε τις προσπάθειες του προκατόχου του για την τελική τακτοποίηση του παρεκκλησίου και με ενέργειές του πραγματοποιήθηκε η ριζική εξωτερική ανακαίνιση του ιερού ναού, η επισκευή της στέγης και η επιδιόρθωση των αγιογραφιών. Επιμελήθηκε του εξοπλισμού του ιερού βήματος με νέα ιερά σκεύη και λοιπά εξαρτήματα, προχώρησε στην κατασκευή νέων καμπάνων, αύξησε το κηρυγματικό έργο και διοργάνωσε πρότυπες θ. λειτουργίες για τους μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων.

Ο πρώην Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Αγαθόνικος Φιλιππότης, υπηρέτησε στον ιερό ναό, ως διάκονος επί πέντε έτη 1942-1947 και στην συνέχεια ως εφημέριος και πρόεδρος του φιλοπτώχου μέχρι το έτος 1960. Ως διάκονοι επίσης υπηρέτησαν: ο μακαριστός Ιάκωβος Καπενεκάς, Επίσκοπος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο μακαριστός Αναστάσιος Αναστασίου, ο μακαριστός Παντελεήμων Ρϊζος, Αρχιμανδρίτης - Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο νυν Μητροπολίτης Θήρας Επιφάνιος Αρτέμης, ο μακαριστός Κάλλιστος Λαβδάκη, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Παναγιώτης Πανουσόπουλος, Παντελεήμων Μιχελής και Αμβρόσιος Γιακαλής.

Από το έτος 1965 -1974 υπηρέτησε στον Ι. Ναό ο Αρχιμ. Άνθιμος Ρούσσας, που εξελέγει στην συνέχεια Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και σήμερα Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Στα επόμενα χρόνια υπηρέτησαν στον Ι. Ναό οι μακαριστοί ιερείς Βρασίδας Ρογκάκος και Μιχαήλ Χρυσανθακόπουλος καθώς και ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Δημακόπουλος, Αρχιμ. Γαβριήλ Τσάφος και ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Σάββας.